Aug 18

Ransuilen

Vorig jaar had ik het unieke geluk dat een groep Ransuilen in een boom in mijn tuin verbleef. Vaak zaten ze diep in de boom en moeilijk te fotograferen.

Dit jaar zag ik ze slechts sporadisch en ook vaak slecht te fotograferen. Dat alles is vandaag veranderd. Na maanden afwezigheid zat er ineens een Ransuil in het volle zicht! Ik kon mijn geluk niet op en dus ging ik uiterst voorzichtig te werk. De uilen zijn vaak erg schuw en vliegen weg als er enig onraad is. Echter weet ik na anderhalf jaar precies waar ik op moet letten en welk gedrag ze vertonen als ze angstig worden. Ze worden dan vaak heel erg dun en rekken zich helemaal uit. Vervolgens kijken ze schichtig om zich heen en vliegen dan weg.

Dit wilde ik dus koste wat kost voorkomen en dus begon ik van grote afstand. Echter bleek al snel dat deze Ransuil zich helemaal niks van mijn aanwezigheid aantrok. Uiteindelijk kon ik hem tot 5 meter naderen voordat hij voor het eerst wat ongemakkelijk gedrag vertoonde. Eén stapje achteruit en hij voelde zich weer helemaal zijn gemak.

Gelukkig was dit dichtbij genoeg om met mijn 400mm lens mooie foto’s te maken. Eindelijk kon ik die lang gehoopte close up maken en eindelijk kwamen die grote gele ogen goed over op de foto. Ik ben elke anderhalf uur terug naar buiten gegaan om de uil in verschillende posities en met verschillende hoeken van licht te fotograferen wat een mooie serie op heeft geleverd. Hopelijk besluiten ze om toch nog wat vaker terug te komen dit jaar.

 
 
Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies, hiervoor hebben we echter wel je toestemming nodig. Als je meer wilt weten over de cookies die wij gebruiken, lees dan ons privacy statement.

 
 
NoodzakelijkeAnalytics